Meddig tudja egy pár saját maga megoldani a nehézségeit? Mikor van rá szükség, hogy szakemberhez forduljanak, mert ők már nem tudnak úrrá lenni a helyzeten? – Sok Pár érdeklődnek ezzel kapcsolatban. Nehéz eldönteni, hogy egy adott problémát érdemes e megmutatni egy külső szemnek, vagy mi magunk is úrrá tudunk lenni rajta.

Minden párkapcsolatban vannak nehéz, küzdelmes időszakok. A gyermekvállalás időszaka kimondottan ilyen. A szerepeink bővülnek, megváltoznak, az egymásra fordítható időből kevesebb lesz, a terhek nőnek.  Nem alszunk túl jól, hiszen a kicsi sokszor ébred. A gyereknevelésben adódhatnak konfliktusok. A segítség nem annyi mint kellene. Az anyaság és az apaság új, idegen és sokszor ijesztő érzéseket, kihívásokat tartogat számunkra.

Mindenki próbál toleráns lenni, odafigyelni rá, hogy ne legyenek a meglévő terhek mellé pluszban veszekedések. Ám lássuk be nem lehet végtelenségig lenyelni az elégedetlenségünket…

Vannak olyan párok, akik a legnagyobb összhangban kezelik ezt a helyzetet, és szépen átvészelik ezt az időszakot. A legtöbben azonban nem így működünk… Nem Buddhista üzemmódból. És ahol kimerültség, magas szintű stressz és eltérő vélemények találkoznak, bizony nem meglepő, ha az uralkodó állapot nem a derűs, szerelmes hétköznap lesz.

A legtöbb szülő úgy van vele, hogy ahogy nőnek a gyerekek, úgy lesz egyre könnyebb, úgy találnak párjával ismét vissza egymáshoz. Ám sajnos ez nem így működik. Az egymástól való eltávolodás sem két perc alatt történik, így természetesen nem lesz a gyerek óvodás korától egycsapásra minden rendben, ha előtte már megviseltté vált a Házasságunk.

Mikor beszélhetünk eltávolodásról? Ha sok a sérelem, sok a feszültség, a kibeszéletlenség, a hiányérzet az bizony egyre inkább eltávolít minket.

Az eltávolodás egyik legelső tünete lehet az általános energiaszintünk lecsökkenése. Ezzel egyidőben elkezdenek ritkulni azok a gesztusok, érintések, szeretgetések, amelyek igazán összetartanak egy szerelmespárt… Az érzelmi és fizikális eltávolodást gyakran egyre sűrűsödő veszekedés kíséri. Ez az a pont, ameddig véleményem szerint a Házaspár Önmaga is tud tenni annak érdekében, hogy visszaállítsa a házasságában az alapállapotot.

A Szülőkből, Szerelmesek című könyvem pontosan azoknak a Szülőknek szól, akik ebben a cipőben járnak. Ebbe a könyvbe minden olyan tudást és minden olyan gyakorlatot beletettem, amivel helyreállíthatóak ezek az állapotok. Én magam is eszerint működöm és élek a férjemmel, boldogságban, szerelemben.

Ha azonban a veszekedések elmérgesednek, esetleg kibékíthetetlenek vagyunk, elveszítettük a motivációnkat, lemondásérzés van bennünk, úgy érezzük kudarcot vallottunk és ez már sosem lesz jó, akkor érdemes bevonni Párkapcsolattal foglalkozó szakembert is a folyamatba.

Ennek oka, hogy ilyenkor a negatív érzéseink befolyása alatt vagyunk, és nem tudunk tiszta fejjel gondolkodni. Nem látjuk a fától az erdőt. Nehezen gondolkodunk megoldásokban, gyakran kerekedik bennünk felül a frusztráció és az “én mindent megtettem, most a másik tekerje a biciklit végre” – érzés.

Mikor megkérdezem egy-egy ügyfelem, hogy mit tart a legértékesebbnek a párkapcsolati coaching folyamatban, az nem pusztán a tudás, a módszer, amit kapnak a párjával. Hanem hogy egy olyan tükröt tudok tartani eléjük, amiben meglátják azt az Önmagukat és azt a Másik embert akik voltak egymásnak a legszerelmesebb időszakban. És ha ezt elérem, ha ez a kép megjelenik számukra, akkor szokott a fejükben átkattanni valami… megjelenik a remény, a küzdés tűzön vízen át, és nem lesz előttük legyőzhetetlen akadály. Először a hitet kell visszakapnunk Önmagunkban és Kedvesünkben, hiszen enélkül nem lesz bennünk felhajtóerő megkezdeni a munkát, ami az Érett Szerelem, Lemondásmentes Házasság céljáig halad előre…

 

Párkapcsolati Tanácsadó

Női Mentor

Szülőkből Szerelmesek című könyv szerzője

hello@goodwillbarbara.hu